Sportcafé Gennep zet aan tot denken

Maandagavond 13 september heeft het Sportcafé in Gennep plaatsgevonden. Een kleine 20 sport- en beweegaanbieders hebben met elkaar gesproken over de toekomst van de sport(aanbieders).

Complimenten voor de sportaanbieders

Wethouder Peperzak trapte af met het uitdelen van complimenten aan de sportaanbieders die, zeker in coronatijd, bewezen hebben het cement van de samenleving te zijn. Beleidsmedewerker Peter-Jan Mol praatte, deels met hulp van Yask-locatiemanager Dirk van der Sandt, de aanwezigen bij over de aanpassingen in de huidige sporthal (nieuwe vloer, nieuwe tribune, het nodige fris geverfd), de vorderingen met betrekking tot de bouw van de tijdelijke sporthal en de ambities om komend jaar tot het nieuwe sportbeleid te komen. Richard Teunesen, lid van het oprichtingsbestuur van de Sportraad Gennep, gaf aan hoe ver dit bestuur is, dat er nog nieuwe bestuursleden gezocht worden en dat deze een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe sportbeleid. Verenigingsondersteuner Joey Rutten liet zien wat er afgelopen maanden allemaal gerealiseerd is en welke (subsidie) kansen er voor de sport liggen.

‘Vernieuwen = winnen’

'Wil je toekomstbestendig blijven als vereniging, dan moet je blijven vernieuwen', aldus Roy Simons, die de sportaanbieders de nodige feiten over demografie en sportdeelname in Gennep voorschotelde. Met 9.000 wekelijkse sporters In Gennep, waarvan ‘slechts’ 4700 verenigingsleden, kent onze gemeente nog een enorm potentieel voor de sportaanbieders. Ook strooide hij met landelijke cijfers en trends, die overduidelijk aantonen dat sportaanbieders actief moeten ingrijpen om ook in de (nabije) toekomst relevant te blijven voor de samenleving. Sport zal zich nog meer dan nu moeten presenteren als een ontmoetingsplaats voor een brede groep inwoners met uiteenlopende wensen en ambities. Daar passen naast de traditionele lidmaatschapsvormen ook nieuwe, meer ongebonden lidmaatschapsvormen bij. Her en der in het land wordt hier al volop mee geëxperimenteerd. Samenwerking met meerdere takken van sport biedt ook perspectief.

Nieuwe initiatieven in Gennep

Ook in Gennep worden nieuwe plannen zichtbaar. Vios en Spes zijn een samenwerking aangegaan en willen deze de komende jaren uitbouwen. TV Gennep wil één tennisbaan opofferen om daar drie padelbanen aan te kunnen leggen. Padel, als hardst groeiende sport van Nederland, binnenkort ook in Gennep!? Flamingo’s heeft het initiatief genomen om de app Taakie in Gennep te introduceren, waarmee op moderne wijze vrijwilligers geworven kunnen worden. Vitesse werkt samen met Kinderdagverblijf Madelief. Het Multisport-Platform van Gennep Doet Mee laat jeugd kennismaken met het aanbod van vele sportaanbieders. En zo zijn er nog meer goede voorbeelden.

Het sportcafé heeft veel inspiratie opgeleverd. Sportaanbieders, waar wenselijk gesteund door verenigingsondersteuner Joey Rutten, gaan hiermee aan de slag en hopen zo andere sportaanbieders in hun kielzog mee te trekken.