Extra inkomsten door de nieuwe statiegeldwet

Vanaf 1 juli 2021 wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles tot 1 liter zit vanaf dat moment 15 cent statiegeld. Sportverenigingen krijgen de mogelijkheid om een inzamelcontainer aan te vragen, die ze op hun club kunnen zetten om de flesjes in te zamelen. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is dan voor de sportvereniging. Omdat sportlocaties vallen onder vrijwillige innamepunten is het voor sportlocaties niet verplicht om het statiegeld uit te betalen. Wanneer je als vereniging flesjes gaat innemen, kan je de opbrengst van het statiegeld ten gunste van de eigen vereniging laten vallen. Ook kan een vereniging de opbrengst aan een erkend goed doel doneren. Ook levert deze gescheiden inzameling een vermindering van kosten en volume van het restafval.

Algemene regels statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 verandert het statiegeldsysteem op petflessen van frisdrank en waters. Veranderingen op hoofdlijnen:

  • Er komt €0,15 statiegeld op kleine petflessen van frisdranken of waters (niet sap, zuivel of siroop);
  • Grote flessen blijven onderdeel van het systeem met €0,25 statiegeld;
  • Flessen krijgen een nieuwe EAN-code & statiegeldfles-logo op het etiket.

Donatiebak en communicatiemateriaal

Voor sportverenigingen met minstens 200 leden stelt Statiegeld Nederland kosteloos een donatiebak en communicatiemateriaal ter beschikking. Afhankelijk van de grootte van de vereniging zijn er een (van 200-1000 leden) of twee (vanaf 1000 leden) mini containers beschikbaar en een communicatiepakket, bestaande uit drukwerk en digitaal materiaal. Een deel van het communicatiepakket kan op maat gemaakt worden. Hiermee kan duidelijk gecommuniceerd worden waar de vereniging het geld voor wil inzetten. Dus bijvoorbeeld ‘vereniging X spaart voor een watertappunt’. Wanneer verenigingen al innamebakken hebben, kunnen zij deze uiteraard ook inzetten.

Registreren

Via onderstaande stappen registreer je jouw sportvereniging bij Statiegeld Nederland en ontvang je de promotiematerialen en de mini container.

  1. Registreer jullie innamepunt bij Statiegeld Nederland via: https://statiegeldnederland.nl/registratie-innamepunten/.
  2. Na registratie ontvang je binnen drie weken een bevestigingsmail met een unieke code en een link naar de bestelsite, waar de donatiebak en het communicatiemateriaal te bestellen is.
  3. Na het ontvangen van de code kan je het materiaal gaan bestellen. Deze materialen worden halverwege augustus op de locatie geleverd. De mini container wordt geleverd door een koerier op een vooraf aangekondigde dag. De communicatiematerialen worden via de post geleverd. Bij de start van het seizoen kan gelijk groots aandacht besteed worden aan de inzamelingsactie op de club.

Retourlogistiek

De flesjes die jullie op jullie club inzamelen, verzamel je in speciale bags die via de grossier verkrijgbaar zijn. Deze bags sluit je meteen sluitstrip met label. Op het label staat een barcode die correspondeert met de locatie. Op deze manier wet Statiegeld Nederland van wie de flessen afkomstig zijn en met wie dit verrekend kan worden. Wanneer jouw grossier producten komt afleveren op locatie, neemt hij de zak met flessen retour. Maandelijks ontvangt de vereniging een overzicht van het aantal te verrekenen flessen.

Voorwerk

Het is aan te bevelen om alvast met de grossier te overleggen hoe jullie de retourstromen samen het beste kunnen oppakken. Ook is het goed om alvast na te denken over de bestemming voor deze extra inkomsten. Uit ervaring blijkt dat de betrokkenheid van leden groeit als ze een duidelijk doel zien. Dus: ‘wij sparen voor nieuwe goals, ballen, tenues etc.’ Het op-maat-materiaal is, na registratie, te bestellen via de bestelsite van Statiegeld Nederland. Clubs worden verzocht om zo snel mogelijk te bestellen, zodat alles in augustus op tijd geleverd kan worden.

Hulp nodig?

Heb je vragen over de nieuwe statiegeld wet en hoe je hier als vereniging het beste mee om kunt gaan? Neem dan contact op met Joey Rutten door te mailen naar joey@negen.nl of te bellen naar 06-47949518.