De impact van corona op het verenigingsleven

De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel (sport)verenigingen merkbaar. Ook voor mij als verenigingsondersteuner binnen de gemeente Gennep. Ik zie duidelijk de impact van corona op de verenigingen. Daarover schreef ik deze blog.

De kracht van verenigingen in de gemeente Gennep

De unieke verenigingsstructuur in ons land is goud waard. Ik geloof in de kracht van verenigingen. Ze verbinden mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar. Ze dragen bij aan een krachtige en sociale samenleving. Vanaf 2020 stond het verenigingsleven helemaal op z’n kop. Het kabinet trof maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom sloten in de periode van maart tot en met april alle sportvoorzieningen en sportclubs. Er vonden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats. De maatregelen zorgden voor veel extra werk, financiële uitdagingen en het verloop van leden en vrijwilligers.

Lente/zomer 2020

Het begon allemaal in maart 2020. De sportparken werden gesloten en teamsport werd verboden. Gelukkig werden de regels vanaf mei versoepeld. In eerste instantie voor de jeugd en in een later stadium ook voor volwassenen. Volwassen mochten weer trainen en vanaf juli speelden ze ook weer wedstrijden. De strijdlust om met je team voor de punten te gaan, is groot en voor velen belangrijk. Net als de gezelligheid en de saamhorigheid bij een vereniging. Toch waren ook de derde helften anders dan normaal, want de kantines waren gesloten. De inkomsten die een vereniging, met een eigen kantine, mislopen zijn groot. Maar liefst 40% van de inkomsten van een vereniging komt voort uit de kantine. Gelukkig kunnen verenigingen aanspraak maken op een aantal financiële regelingen. Zoals TVL, TASO en NOW die een deel van de gemiste inkomsten dekken.

Gennepse verenigingen zijn creatief

Na een bijzondere zomer, liep het aantal besmettingen in oktober weer op. Het leidde tot nieuwe maatregelen. Een aantal weken verder werd er door enkele verenigingen in groepen van vier getraind. Om fit te blijven en het team klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Voor velen was dit niet wat ze zoeken en dat is begrijpelijk. Sporters willen wedstrijdgericht trainen en hun trainingsprogressie terug zien tijdens de wedstrijden. Op de jeugd na, laten de stijgende corona-cijfers het op dit moment (nog) niet toe om in teamverband te sporten. Het is zoals het is. Maar gelukkig pakken de verenigingen de handschoen op om op creatieve manier hun leden, vrijwilligers en sponsoren betrokken te houden. Zo bleek ook uit het online corona-overleg van 1 februari, waar naast wethouder Peperzak ongeveer 20 sport- en beweegaanbieders aanwezig waren.

Probeer positief te blijven, samen krijgen we corona onder controle!

We snappen dat het in deze tijd, ook gezien de weersomstandigheden, niet makkelijk is om alternatieven aan te bieden. Toch willen we jullie op het hart drukken te denken in mogelijkheden!

  • Probeer als binnensportvereniging (weer) buiten in beweging te komen. We begrijpen dat het voor veel verenigingen niet mogelijk is om de eigen sport aan te bieden, maar natuurlijk kun je wel heel veel andere soorten activiteiten en spellen voor met name de jeugd opzetten. Bijvoorbeeld het initiatief van Achates die met een aantal jeugdteams de touwen in gaan bij Primates Survival.
  • Probeer ook volwassenen in beweging te brengen door middel van wandel-, hardloop- of fietschallenges. Bijvoorbeeld met de bekende Ommetje-app. Klik hier voor meer informatie en het downloaden van de app.
  • Houd leden betrokken en maak gebruik van onze handige tool, op een laagdrempelige manier, jullie eigen verenigingsquiz te organiseren.

Tot slot wil ik met deze blog leden, vrijwilligers en sponsoren van verenigingen vragen om solidair te zijn. Zoals Rutte riep: “Samen krijgen we corona onder controle”. Hier ben ik van overtuigd, ondanks dat we nog even geduld moeten hebben. Samen zorgen we ervoor dat verenigingen vitaal blijven, nu en in de toekomst!

Gennep Doet Mee - Beweegcoach Joey

Heb je hulp nodig bij opzetten van activiteiten of heb je andere vragen?
Ik denk graag met jullie mee! E: joey@negen.nl | T: 06 479 495 18