De GELUKSkazerne

Chantal van Ophuizen wilde haar dochter vijf jaar geleden iets bijbrengen over een goede daad doen voor een ander. Ze besloten om samen chocola te maken en de opbrengst daarvan te schenken aan 3FM Serious Request. Ze hebben in de straat geld opgehaald en het bleek in mum van tijd een razend succes. “Daarom besloten we onze actie op Facebook te zetten en kregen de ene na de ander aanvraag. Dat eerste jaar haalden we €100 op. Hier moesten we mee doorgaan, vonden we. Het jaar erna bakten we cakejes en koekjes”, aldus Chantal. €100 werd €300. En met de hulp van wat vriendinnen en moeders werd er het jaar daarop €1200 opgehaald. “Bolsius sponsorden ons potjes waar ze waxinelichthouders van maakten. We liepen nog steeds langs huizen, maar stonden ondertussen ook op de markt en iedereen wist ons wel te vinden.”

Steeds meer hulp


Maar ze wilden meer! Ze maakten een heel winkelconcept: het Glazenwinkeltje. Bolsius zorgde voor de volledige inboedel. “Kinderen van groep 7 en 8 van Basisschool De Ratel in Gennep hielpen ons mee. Kinderen zitten genoeg in de klas. Maar juist door dingen in praktijk te doen, leer je ontzettend veel.” De kinderen leerden veel over eigenaarschap en ondernemen. Dat jaar haalden ze €12.000. De kinderen van groep 6 keken uit naar het jaar erop om zelf in het Glazenwinkeltje aan de slag te gaan. Zij haalden vorig jaar ruim €11.000 op. 

De GELUKSkazerne


Zo ontstond het idee voor de GELUKSkazerne. Samen met Silvy Jacobs en Sara Ackerschott besloten we dat zulke projecten een structurele plek moeten krijgen binnen het onderwijs. “Dit project kan het hele jaar draaien, niet alleen in december. Elke maand kan een andere school aan de slag gaan. Ze krijgen geen opdracht, maar beslissen wat ze gaan doen.” De kinderen worden met hun idee gekoppeld aan een ondernemer, beweegcoach of cultuuraanbieder. Ze schrijven zelf een ondernemersplan. En passen zo in praktijk toe wat ze op school leren. “De opbrengsten van hun eigen winkel, bioscoop of ander idee kunnen ze investeren in een nieuw schoolplein, biebboeken of doneren aan een goed doel.”

Gennep Doet Mee - de GELUKSkazerne

Gewoon leuk


“Met dit idee willen we Gennep op de kaart zetten. We laten zien dat Gennep een ondernemers stadje is en dat hier van alles gebeurt. We zijn geen stichting, maar gewoon moeders die dit leuk vinden.”

Hoe staat het er nu voor?


“We willen scholen warm maken voor ons idee. De behoefte van de scholen is nodig. We zijn derde geworden met Expeditie V en we gaan ons prijzengeld gebruiken om een businessplan te schrijven. Ook onderzoeken we of dit idee haalbaar is. Een externe partij helpt ons daarbij. Ook hebben we besloten dat we kleiner beginnen. We beginnen met één school. Daarmee hopen we andere scholen te overtuigen van ons idee.” De projectgroep is nog steeds overtuigd van hun idee. “Ik denk dat over tien jaar onze kinderen niet meer werken voor een werkgever, maar allemaal zzp-er zijn. Wanneer ze op school leren om te ondernemen, wordt een les echt betekenisvol. En daar zetten wij ons voor in! We hopen dat na één school de rest vanzelf volgt.”

Gennep Doet Mee - de GELUKSkazerne