JOGG-Peuter4daagse Limburg

In de Week voor de Gezonde Jeugd, van dinsdag 7 juni t/m vrijdag 10 juni, wordt de peuter4daagse georganiseerd in 26 Limburgse gemeenten waaronder Gennep.

Jong geleerd, is oud gedaan. In 2016 werd de Peuter4daagse gelanceerd en is nu uitgegroeid tot een landelijk evenement dat wordt ondersteund door de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG. In 26 Limburgse gemeenten doen maar liefst 10.519 peuters en 1426 pedagogisch medewerkers van 243 kinderopvanglocaties mee.

JOGG-Peuter4daagse Gennep

In gemeente Gennep organiseert Gennep Doet Mee de Peuter4daagse. Er doen 2 locaties, 168 kinderen en 26 pedagogische medewerkers mee met deze wandeling. Op dinsdag 7 juni starten de kinderen (2-4 jaar) en hun pedagogische medewerkers met 4 dagen wandelen rondom hun locatie. De dagen worden feestelijk aangekleed, zodat bewegen een feestje is! Na iedere wandeling krijgen de kinderen een stempel en natuurlijk aan het einde van de week die welverdiende medaille en het wandeldiploma! Tijdens deze week worden er mini komkommertjes gesponsord door WijnenSquareCrops. Wij kijken uit naar de start van onze Peuter4daagse!

JOGG-Peuter4daagse zet kinderopvang in beweging

Het belang van voldoende beweging is groot, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Wandelen is een laagdrempelige beweegvorm die zeer geschikt is voor peuters en hun ouders. Tijdens de reguliere avond4daagse liggen deze kleine kampioenen al in hun bed, daarom krijgen zij hun eigen 4daagse!

Het doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) in deze week van dinsdag tot en met vrijdag elke dag met de peuters gaat wandelen in de omgeving van de kinderopvang. Zowel peuters als pedagogisch medewerkers bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren in een vroeg stadium hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Voldoende en de juiste beweging verbetert niet alleen de lichamelijke groei, maar ook de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Door peuters veel te laten bewegen, leren kinderen ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken. Kortom een goede motoriek is de basis voor de algemene ontwikkeling van een kind.

Integrale samenwerking draagt bij aan succes

Met de JOGG-aanpak maken we in Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daarnaast laat de Peuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs door goede initiatieven op te schalen. Dit Limburgse initiatief is opgenomen in het landelijke aanbod van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG zodat nu alle Nederlandse gemeenten mee kunnen doen. Ga hier naar de website.

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door JOGG, de KWBN, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg, Provincie Limburg, de deelnemende gemeenten, de kinderopvangkoepels en Limburgse serviceclubs.