Malica Doet Mee

Malica El Ghazi, een enthousiaste vrouw met Marokkaanse roots. Ze houdt er een druk leven op na. Naast een dochtertje van zes is ze erg actief in de gemeente Gennep. “Ik loop regelmatig met allerlei plannen rond.” Een echte doorzetter die iets wilt én ervoor zorgt dat het er komt. “Als het niet linksom is, dan wel rechtsom.”

Vol ideeën

Malica zit vol ideeën. Met verschillende beweegcoaches van Gennep Doet Mee zit ze regelmatig om tafel om van haar ideeën werkelijkheid te maken. “Suzanne bracht me destijds in contact met hun stagiaire, Sanne. Ik heb haar geholpen bij het organiseren van Op stap & trap. Een super leuk fietsevenement waar we verschillende culturen uit Gennep bij elkaar hebben gebracht.” Maar ze wilde meer. Tijdens het evaluatiegesprek van Op stap & trap vertelde ze Ron en Sanne over haar idee: een zwemuurtje voor vrouwen. “Al gauw merkte ik dat Ron enthousiast werd en graag meewerkt om nog meer mensen in beweging te krijgen. En dat gaf me een super gevoel.” Bij het zwembad werden er aanmeldingsformulieren opgehangen om te bekijken of er genoeg animo was voor het idee van Malica. Binnen één uur waren er al 38 aanmeldingen. “En of er animo voor is!” Ondertussen hebben we 44 aanmeldingen. Een gevarieerde groep vrouwen met verschillende afkomsten, zoals Bosnië, Molukken, Marokko, Polen en Nederland.

Zwemmen voor vrouwen

Het idee voor Zwemmen voor vrouwen is vooral ontstaan vanuit geloofsovertuiging. “Niet elke vrouw kan of wil meedoen met het normale zwemmen waar ook mannen aanwezig zijn. Maar er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen met overgewicht. Niet iedereen voelt zich prettig om in badkleding gezien te worden. Met vrouwen onder elkaar, ligt die drempel net iets lager. Zo kunnen alle vrouwen meedoen en lekker in beweging komen.”

Door culturen en vooroordelen heen prikken

Malica merkt dat mensen nogal eens vooroordelen hebben. En dat mensen regelmatig met dezelfde groep mensen omgaan. Dat vindt ze jammer. “Natuurlijk zijn er vooroordelen, die kun je niet uit de weg gaan. Met mijn evenementen hoop ik dat mensen ontdekken dat het juist leuk is om mensen van een andere cultuur te leren kennen. Ik heb daar jaren geleden al doorheen geprikt. En ik hoop daar ook anderen nog verder in mee te kunnen nemen.” In het verleden heeft Malica al veel dingen georganiseerd, zoals verschillende inzamelacties en Internationale Vrouwendag. Zo kent ze veel mensen. “Wanneer ik mensen vertel dat ik iets aan het organiseren ben, krijg ik van alle kanten hulp aangeboden. Geweldig vind ik dat! Niet alleen ik, maar ook de mensen om me heen staan er positief in. En wanneer het evenement slaagt, is mijn trots groot.”

Malica gaat verder

Wanneer je denkt dat Malica het hierbij laat, heb je het mis. Naast het Zwemuurtje voor vrouwen staat het volgende evenement alweer op de planning: Chillin’ and Grillin’. Een ontmoetingsbarbecue op zondag 25 augustus van 13.30-16.30 uur voor jong en oud. Verschillende culturen en leeftijden ontmoeten elkaar. En leren elkaar kennen onder het genot van een heerlijke barbecue met salades uit verschillende culturen. De barbecue wordt gehouden op de Groes, achter het parkeerterrein van de Jan Linders.